Skoliozė – problemos valdymas

Graikiškai „skolios“ reiškia „iškraipytas“ ar „kreivas“. Medicininiame kontekste skoliozė reiškia vertikalios stuburo linijos išlinkimą į šoną. Šis iškrypimas visada buvo ir yra nemenkas iššūkis sveikatos priežiūros specialistams.

Skoliozės priežastys menkai žinomos. Net 80 proc. skoliozės atvejų priežastis būna neaiški. Kitais atvejais skoliozę gali sukelti traumos, rachitas, paralyžius, įgimtos kaulų deformacijos, kojų ilgio skirtumas, raumenų nepakankamas išsivystymas, paveldimumas ir t. t.

Maždaug 4 proc. pasaulio gyventojų kenčia nuo skoliozės. Lengvos formos skoliozė gali būti net nediagnozuota, tačiau sunkiais atvejais – matoma ryški kupra, dubens išsikreipimas ir dėl to atsirandantys sunkūs sveikatos sutrikimai. Džiugu, kad labai sunkios skoliozės formos yra retos.

Pirmieji ligos požymiai dažniausiai pasireiškia vaikui vos pradėjus eiti į mokyklą (kartais net ir anksčiau), todėl ypatingai svarbu patikrinti jau 5-6 metų vaiko laikyseną. Šį patikrinimą turėtų atlikti kineziterapeutas, išsamiai įvertindamas vaiko stuburą ir viso kūno laikyseną.

Sergant skolioze pastebimas labiau ar mažiau matomas kūno laikysenos pasikeitimas, kuris prasideda nuo pėdų, kojų, klubų ir sukelia liemens raumenų disbalansą. Kuo labiau stuburas iškrypęs, tuo sparčiau nugaros raumenys praranda savo formą ir elastingumą. Palaipsniui nykdami jie vis blogiau atlieka atraminę funkciją. Esant skoliozei vienoje stuburo pusėje raumenys pailgėja, o kitoje – sutrumpėja, taip deformuodami stuburą.

Skoliozė, deja, nėra pagydoma, tačiau, kuo anksčiau ji diagnozuojama ir imamasi tinkamų priemonių, tuo sėkmingiau galima atstatyti taisyklingą kūno laikyseną ir sustabdyti ligos progresavimą. Siekiant atkurti nugaros raumenų balansą, pailgėję raumenys turi būti sutrumpinti, o sutrumpėję – ištempti. Abiejose kūno pusėse šie raumenys turi būti sustiprinti, kad galėtų stuburą išlaikyti kuo taisyklingesnėje padėtyje. Labai svarbu, kad neveiklūs, sutrumpėję raumenys atgautų savo pirmines funkcijas.

Skoliozės atveju „Sveikatos salos“ specialistai taiko specialią metodiką, kuri padeda efektyviai mažinti skoliozės keliamas problemas, leidžia stabilizuoti būklę ir apsaugo nuo situacijos blogėjimo. Taip pat klientams suteikiamos svarbios žinios, kaip gyventi turint tokią problemą, pvz. kaip gultis į lovą, kaip miegoti, kaip eiti, kaip sportuoti, ką valgyti, ir apie daugelį kitų susijusių dalykų.

Susisiekite su mumis! „Sveikatos sala“ padės Jums susigrąžinti gerą savijautą!

Komentavimo galimybė uždaryta.
Susisiekite su mumis!