Unikali metodika stuburo sveikatai stiprinti

Nuotraukoje: Ieva Adomėnienė

Sveikatos svarbą suvokiame visi, kaskart bet kokia proga vieni kitiems jos palinkėdami. Paradoksalu, tačiau sveikatos negalima perduoti palinkėjimu, norint ja džiaugtis tenka pačiam nemenkai pasistengti ir paplušėti. Tą patvirtina ir „Sveikatos salos” vadovė kineziterapeutė Ieva Adomėnienė, neslėpdama, kad dešimt profesionalių kineziterapeutų Vilniaus bei Kauno stuburo ir sveikatingumo centruose gali tik padėti ir nukreipti teisingu keliu, o kūno sveikatinimu teks užsiimti patiems. Apie tai ir kalbamės su unikaliu metodu stuburo ir viso kūno sveikata besirūpinančio centro vadove.

Pavadinimas „Sveikatos sala” lyg ir nurodo jūsų rūpestį sveikata pačia plačiausia prasme, tačiau lygiai taip pat aiškiai deklaruojate, kad jūsų specializacija – stuburas. Kokią įtaką ši, iš pirmo žvilgsnio, siaura sritis turi mūsų bendrai sveikatai?

Tiek gyvenimiška, tiek darbo patirtis jau ne vieną kartą įrodė – sveikata ir savijauta labai didele dalimi priklauso nuo stuburo.

Stuburas – lyg centrinė viso kūno ašis, jo būklė turi įtakos tiek laikysenai, tiek raumenų ir vidaus organų veiklai. Stuburo slanksteliai apskritai atlieka gyvybiškai vieną svarbiausių funkcijų – sukuria apsauginį kanalą nugaros smegenims. Iš nugaros smegenų išeina ir šakojasi nervai, keliaujantys į raumenis, vidaus organus, tad sveikas stuburas turi sudaryti optimalias sąlygas funkcionuoti nugaros smegenims ir iš jų išeinantiems nervams.

Stuburas ilgas ir kiekviena jo dalis gali būti susijusi su specifiniais negalavimais, o jei pakitimai jau yra nugaros smegenyse, tos problemos gali būti daug gilesnės, ypač jei jos užleistos. Tad, orientuodamiesi į stuburą, mes orientuojamės į daugelio šiandieninio žmogaus negalavimų priežastį. Sėdimas darbas, visų pirma, išprovokuoja stuburo sveikatos pokyčius ir jie nebūtinai mus informuoja nugaros skausmu. Net ir rankų ar kojų sąnarių skausmai neretai atveda prie stuburo pakitimų diagnozės. O kaip žinia, skausmas neleidžia džiaugtis aktyviu ir kokybišku gyvenimu.

Stuburą „gydote” unikalia metodika. Kokie jos svarbiausi principai ir privalumai?

Sveikatos salos” metodika, tai profesoriaus kineziologo Valieriaus Jasiūno ilgametės darbo patirties kūrinys. Jos unikalumas ir stiprybė slypi individualume. Mes nesiūlome jokių universalių pratimų rinkinio, jokių šabloninių programų, kiekvienam žmogui parenkamas jam ir tik jam veiksmingiausių procedūrų rinkinys nuo masažo, elektrostimuliacijos, fizioterapijos iki sporto su kineziterapeuto priežiūra.

Elektrostimuliacija – vienas pagrindinių mūsų poveikio įrankių. Stuburo problemos labai dažnai iššaukia tam tikrų raumenų asimetriją, kurią būtina taisyti, vien fiziniai pratimai jau gali būti neefektyvūs, tad elektrostimuliacijos procedūros padeda paruošti raumenį teisingam judesiui, įpratina ir moko jį dirbti.

Taip pat labai svarbų vaidmenį vaidina ir fiziniai pratimai. Kadangi stuburo problemos neatsiranda staiga (nebent traumų atveju), o dažniau yra susijusios su ilgalaike neteisinga gyvenimo ergonomika bei įpročiais, tad ir metodika neapsiriboja vien pratimais ar procedūromis, mažinančiomis skausmą. Didžiąją dalį laiko skiriame kliento edukavimui, mokymui, kaip reikėtų keisti gyvenimo įpročius.

Jei nepakeisime problemą išprovokavusio elgesio ar įpročio, vien sportas nebus efektyvus.

Metodika pasiteisino ir dirbant su įvairias traumas patyrusiais žmonėmis bei turinčiais stuburo iškrypimų, pavyzdžiui, sergančiais skolioze. Ši liga neišgydoma, tačiau gali būti suvaldoma. Tą darome elektrostimuliacijos metodu ir taisyklingai parinktais fiziniais pratimais. Pavykus išlaikyti kuo simetriškesnį raumenyną, suvaldoma ir stuburo deformacija, ir ligos progresas.

Profesoriaus sukurta metodika – labai stiprus pamatas, kurį vis papildome naujomis teorinėmis ir praktinėmis žiniomis. Pasaulis ir mokslas nestovi vietoje, tad sekame kineziterapijos naujienas ir savąją metodiką nuolat tobuliname.

Ko tikėtis nugaros skausmo kankinamam klientui, kokiam sveikimo procesui jis turėtų nusiteikti?

Neišvengiamai pirmasis etapas – problemos diagnozavimas. Tik žinodami tikslią skausmo priežastį, galėsime žmogui padėti jo atsikratyti ir grįžti į kokybišką gyvenimą. Tad pirmasis paslaugų paketas ir susijęs su skausmo mažinimu.

Antrasis, ir ne mažiau svarbus žingsnis – paslaugos ir pastangos, kad skausmas nesugrįžtų. Didelį dėmesį skiriame mokymui taisyklingai sportuoti, šį procesą nuolat prižiūri kineziterapeutas. Mokome ne tik judesių, bet ir nuolat primename, kad tai turi tapti kasdienybe. Sudarome specialias, nuolat atnaujinamas, individualizuotų pratimų programas, tad klientai profilaktika gali užsiimti ir namuose.

Tokią programą siūlome net ir tiems, kuriems dar nieko neskauda, tačiau, jei jų dienotvarkėse didžiąją laiko dalį užima sėdimas darbas, vertėtų pagalvoti ir užsiimti prevencija, neleisiančia sulaukti problemų.

Kokie dar rizikos veiksniai be sėdėjimo provokuoja stuburo problemas?

Judėjimo stoka, stresas, fizinis ir emocinis nuovargis ir, žinoma, amžius. Jei iki trisdešimtų metų mūsų kūnuose dominuoja atsistatymo procesai, tai sulaukus keturiasdešimties pradeda nykti raumeninė masė ir viršų ima nykimo, senėjimo procesai. Tad tik nuo mūsų gyvenimo būdo, dėmesio kūno ergonomikai priklauso, kaip sparčiai tie senėjimo procesai vyks. Netausojant savęs, problemų stuburo srityje galima sulaukti jau ir dvidešimties, ypač jautrūs mūsų stuburo tarpslanksteliniai diskai. Išryškėjus net ir nedidelėms problemoms tikrai nerekomenduoju užsiimti saviveikla ir savigyda.

Patys nesitaisome sau dantų, tad ir mūsų kūnui reikėtų profesionalo įvertinimo bei rekomendacijų. Negalima pulti daryti pratimų, kurie padėjo jūsų kaimynui. Priklausomai nuo diagnozės, pratimas vienam gali tikti, kitam kenkti.

Jei kalbėtume apie sėkmės istorijas… Ar visada pavyksta pasiekti pergalę prieš skausmą? Kokie iššūkiai dirbant su klientais yra patys sunkiausi?

Laimi tie, kurie kreipęsi pagalbos, nesitiki paprasto ir greito sprendimo. Tie, kurie kantriai dirba kartu su mumis. Nuo mūsų, „Sveikatos salos” specialistų, priklauso tik 10 proc. sėkmės. Mes stengiamės sudėlioti kuo efektyvesnį kelią, tačiau jį nukeliauti teks tik pačiam žmogui. Ir ne tik aktyviai bei sąmoningai dalyvaujant procedūrose bei sporto salėje „Sveikatos saloje”, bet ir už jos durų. Jei nurimus skausmui grįžtama prie senų įpročių, netrukus grįš ir skausmas.

Tad ir didžiausiu iššūkiu įvardinčiau kliento sąmoningumo ugdymą. Mes turime padėti suprasti, kad jis turi pasikeisti, kad nuo jo viskas priklauso, jis pats yra sau gydytojas. Nėra stebuklingų piliulių ir aparatų, sveikimo procesas ilgas, o profilaktika turi trukti visą likusį gyvenimą.

Galiu tik pasidžiaugti – mūsų klientai tampa vis sąmoningesni bei žingeidesni. Jie klausia, domisi, rūpinasi, tad startavome ir su specialių paskaitų programa visiems, norintiems sužinoti daugiau apie savo kūną ir jo sveikatą.

Neseniai „Sveikatos Sala” atvėrė duris Kaune. Panašu, kad stuburo problemos ima varginti vis daugiau žmonių, bet jie taip pat vis labiau domisi savo sveikata ir ieško būdų dar labiau ją gerinti.

Tikrai taip. Mūsų gyvenimo būdas labai jau sėdimas. Mokomės – sėdime, dirbame – sėdime, ilsimės – sėdime. Stuburas – viena iš struktūrų, kuri nuo tokios rutinos nukenčia pirmiausiai, jis labai pažeidžiamas. Stuburo problemos dar turi tendenciją ir jaunėti. Savo praktikoje jau turėjau dvylikametį su tarpslankstelinių diskų įplyšimais, atsiradusiais tikrai ne nuo traumos.

Džiugu, kad ir daromės sąmoningesni, ieškome informacijos, norime būti sveikesni, profilaktika ir prevencija taip pat tampa viena iš gyvenimo būdo normų. „Sveikatos saloje” Vilniuje neretai sulaukdavome kauniečių, tad dabar jiems jau galime pagelbėti jų gimtajame mieste. Keliaujame ten su ta pačia, jau pasiteisinusia, metodika, su patyrusiais specialistais ir dideliu nusiteikimu padėti sustiprinti fizinę sveikatą dar daugiau žmonių.

Komentavimo galimybė uždaryta.
Susisiekite su mumis!