Kalba klientai | Aleksandro kova su klubo sąnarių skausmu

Ant orbitreko sportuojančio "Sveikatos salos" kliento Aleksandro nuotrauka

Aleksandras savo kailiu patyrė, kaip negailestingai skausmas pakeičia gyvenimo kokybę, kaip suvaržo ir net šiek tiek apgaudinėja. Ilgą laiką klubų sąnarių skausmus kentęs 35 metų vyras tik „Sveikatos saloje” sužinojo, kad problema slypi visai ne sąnariuose, o stubure.

Į stuburo ir sveikatingumo centrą Aleksandro kelias buvo ilgas ir skausmingas. Nuo pirmojo jo vizito praėjo metai, o ieškodami sušlubavusios sveikatos priežasčių, pokalbio metu persikeliame ir dar vieneriais metais į praeitį.

Aleksandras su žmona augina tris vaikus, tad ilgėliau juos panešiojęs ar tiesiog ilgiau pasivaikščiojęs jis ėmė jausti maudimą klubų sąnariuose. „Skausmai stiprėjo, sunku būdavo užmigti, prabusdavau nuo skausmo ir naktį. Atsigulus tekdavo ieškoti patogios padėties, kad neskaudėtų. Natūralu, kad miego kokybė nebuvo gera, rytais sunku būdavo atsikelti, tad mane lydėjo nuolatinis nuovargis. Kartais epizodiškai paskaudėdavo ir juosmeninėje nugaros dalyje,” – tokia štai varginanti buvo Aleksandro savijauta.

Dvi "Sveikatos salos" kliento Aleksandro nuotraukos (sporto salėje ir ant dviračio)

Vyras nusprendė, kad matyt bus per ilgai užsisėdėjęs, darbas sėdimas, judėjimo mažai, tad pradėjo sportuoti pagal trenerio sudarytą programą sporto klube. „Pirmas įspūdis, kad savijauta lyg ir ėmė gerėti. Tačiau pradėjau dažniau sirgti, vis kartojosi sinusitai, o su bet kokiu virusu paūmėdavo ir sąnarių skausmas. Su sportu atsisveikinau ir tada skausmai dar labiau sustiprėjo, sumažėjo sąnarių lankstumas, buvo sunku atlikti kai kuriuos kasdienius judesius, pavyzdžiui, pasilenkti, sulenkti koją, apsimauti kojines,” – prisiminimais dalijasi Aleksandras.

Tada laukė gydytojų ir tyrimų maratonas: šeimos gydytojas, ortopedas-traumatologas, magnetinis abiejų klubų rezonansas, chirurgų konsultacijos klinikose. Gydytojų verdiktas nepradžiugino – būtina operacija, o po poros metų ir klubų sąnarių keitimas. Mintis apie operaciją tokiame jauname amžiuje gąsdino, tad, paragintas draugo, Aleksandras apsilankė „Sveikatos saloje”. Profesorius Valierius Jasiūnas nustatė tam tikrų raumenų grupių asimetriją ir rekomendavo sustiprinti raumenis. Aleksandro pasitikėjimą stiprino kompleksinis požiūris į problemos sprendimą: „Gydytojai į mano problemą žiūrėjo labai lokaliai – skauda čia, tad ir koncentruojamės tik čia. „Sveikatos saloje” į žmogų žvelgiama kaip į visumą. Dėmesio sulaukė ne tik mano probleminiai tarpslanksteliniai diskai, bet ir raumenynas, apskritai – mano gyvenimo būdas buvo išanalizuotas ir pateiktos būtinų pokyčių gairės”.

Nenuostabu, kad ir permainos prasidėjo nuo …mitybos. Aleksandras teigia, kad nieko radikalaus keisti nereikėjo, pakako iš raciono išimti keletą riebalų šaltinių ir jau per porą mėnesių jis palengvėjo dešimčia kilogramų. Panašu, kad palengvėjus pagerėjo savijauta, sveikata, sumažėjo skausmai. Vyras prisipažįsta: „Niekada nebuvau storas, greičiau apkūnus ir visada norėjau numesti šiek tiek svorio. Net ir sportuojant svoris nekrisdavo, vis laikydavosi apie 83 kg. Visi ramindavo, kad esu tiesiog stambių kaulų. Tačiau pakeitęs mitybą ne tik sulieknėjau, mane tai motyvavo eiti toliau.”

Teko Aleksandrui pildyti ir dienos aktyvumo dienoraštį, jo analizės pagrindu sudaryta visa eilė rekomendacijų, individualus problemų sprendimo planas, po metų buvo numatytas ir stuburo ištempimas arba gydomasis ėjimas. Tačiau vaikščioti Aleksandras pradėjo anksčiau. 3 km prieš pusryčius jį tonizuoja visai dienai. Pasikeitė ir dienos režimas, jis įgavo daugiau tvarkos – tapo norma anksti keltis be žadintuvo ir anksti eiti miegoti, darbe kas valandą-dvi atsistoti, prasitempti, pasivaikščioti. Net ir patarimai miegui buvo veiksmingi – pagalvė tarp kojų tapo patogiu išsigelbėjimu klubo sąnariams. Prasmingas bei svarbus Aleksandrui atrodo ir preciziškas požiūris į sportą, atsakingas ir kantrus mokymas teisingų judesių. „Atrodo, kad jau žinau, kaip taisyklingai sportuoti, tačiau negaliu savęs matyti iš šono. Štai darai tempimo pratimą ir galvoji, kad esi tiesus, tačiau kineziterapeutas patiesina, o jausmas lyg pakreivino… Specialisto pagalba reikalinga ir judesių atlikimo tobulinimui. Jau geriau jaučiu savo kūną, geriau jį valdau, išmokau įtempti ne tik kojos raumenį, bet atskirus jos raumenis,” – pasirinkimą ir toliau sportuoti su kineziterapeutu reziumuoja mūsų herojus.

Prakalbus apie skausmingosios vietos sveikimo progresą, Aleksandras teigia, kad puikiai supranta – ne per vieną dieną problemos atsirado, ne per dieną jas ir spręsti tenka. Šiandien naktimis Aleksandras jau miega be skausmo, grįžo judesių laisvė, klubo sąnariai apie save primena maudimu tik po neteisingų didelių krūvių. „Pirmuosius pokyčius pajutau sumažėjus kūno svoriui, padėjo ir elektrostimuliacijos procedūros, po kurio laiko galėjau pradėti sportuoti su kineziterapeuto priežiūra. Pradėjus mankštintis, skausmas dar sumažėjo. Jei savo sveikimą lyginčiau su meditacija, sakyčiau, kad iki nirvanos man dar toli, tačiau jaučiuosi tikrai sveikesnis nei buvau.”

Kineziterapeutės Ievos Adomėnienės komentaras:

„Jei skauda – delsti negalima. Būtina ieškoti priežasties, kad pasekmės nekartintų gyvenimo kokybės. O kaip rodo patirtis ir Aleksandro atvejis, skauda nebūtinai tą vietą, kuri ir turi didžiausių problemų, skausmas neretai nukreipia mūsų dėmesį ne į priežastį, o į pasekmes. Aleksandro skausmų priežastis slypėjo juosmeninėje stuburo dalyje, o iš ten skausmas dažnai ir mėgsta nukeliauti į klubų arba kelių sąnarius. Efektyviausia skausmo eliminavimo programa – simetriško bei harmoningo raumenyno palaikymas, stiprinimas, tuo įsitikino ir Aleksandras. Tik labai svarbu įsisąmoninti, kad turintiems net ir menkiausių problemų stubure, savarankiška mankštos ir judesio terapija užsiimti nevertėtų.“

Komentavimo galimybė uždaryta.
Susisiekite su mumis!