Endobiogenika – pažangus individualizuotas požiūris į ligą ir jos gydymą jau ir Sveikatos saloje

Žiūrėti į žmogų kaip į visumą, o ne į atskirus jo organus, gydyti žmogų, o ne ligą – taip labai trumpai būtų galima apibrėžti endobiogeninį požiūrį į mediciną. Šios koncepcijos kūrėjai,individualizuotos medicinos pradininkai, prancūzai Jean’as Claude’as Lapraz’as bei Christian’as Duraffourd’as, pasekėjų bei mokinių turi ir Lietuvoje. Vienas jų, gydytojas reabilitologas Tomas Morkevičius, pradeda darbą Kaune, stuburo ir sveikatingumo centre „Sveikatos sala”. Tikime, kad individualizuotos medicinos, endobiogenikos, specialisto paslaugos leis dar geriau identifikuoti mūsų klientų negalavimų priežastis ir kompleksiškiau bei efektyviau jas spręsi. O apie patį metodą bei savo patirtį kviečiame papasakoti patį Tomą.

 

Dirbdamas fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoju visada stengiausi žvelgti plačiau, tačiau tekdavo apsiriboti fiziniu kūnu, trūko žinių apie organizmo viduje vykstančius procesus, nors jaučiau, kad ieškant sprendimų svarbios net menkiausios detalės, o ką jau kalbėti apie tarpusavyje sąveikaujančias organizmo sistemas. Tad 2015 metais, sužinojęs apie Endobiogeninės medicinos draugijos organizuojamus kursus, juose sudalyvavau ir mano susidomėjimas dar labiau išaugo. Endobiogenikos koncepcijos principai man praplėtė akiratį ir leido suprasti, kad noriu taikyti šį metodą ir savo praktikoje. Tada sekė du metai Lietuvos sveikatos mokslų universitete organizuotų tęstinių mokymų su įvairių sričių medikais iš viso pasaulio.

 

Kodėl endobiogenikos koncepcija man pasirodė tokia aktuali ir reikšminga? Jei tradicinės medicinos atstovui atspirties taškas – liga ir jos simptomai, tai endobiogeninės medicinos gydytojui – žmogus. Visa šiuolaikinės medicinos sistema remiasi specializacija, ji žmogaus organizmą padalijo į daugybę organų ir kiekvieno jų gydymą patikėjo vis kitos specializacijos gydytojui, tačiau gydymas dažniausiai taip ir liko apribotas pasekmių likvidavimu. Ir nors mokslas pažengė tiek, kad leidžia žvelgti vis giliau, pamatyti net mažiausias detales ir smulkmenas, sistema nesuinteresuota žvelgti į žmogaus organizmą kaip visumą, kurioje visos detalės, visos sistemos glaudžiai susijusios. O endobiogenika į žmogų moko žvelgti visa apimančiu, apjungiančiu žvilgsniu, kai iš smulkmenų ir, iš pirmo žvilgsnio, nereikšmingų detalių dėliojamas visumos paveikslas. Čia svarbios įvairios žmogaus organizmo sistemos (endokrininė, virškinimo, nervų, atramos-judėjimo…) ir bendra jų sąveika – visuma. Endobiogenikos išskirtinumas – individualizuota gydymo strategija, pritaikyta konkretaus žmogaus fiziologijai.

 

Kaip tai veikia? Metodas paremtas trimis paprastais diagnostikos etapais.

Pirmasis – išsami apklausa, anamnezė. Tai ne tik žmogaus nusiskundimų išklausymas, o veikiau ilgas (net ikikelių valandų) interviu, kurio metu gydytojas bando išsiaiškinti net labai tolimas, bet labai svarbias smulkmenas, pavyzdžiui, informaciją apie šeimą dar iki paciento gimimo, asmenybės bruožus, įvairius gyvenimo įvykius ir faktorius. Šios žinios apie gyvenimą padeda geriau suprasti, kaip funkcionuoja organizmas, kas galėjo išvesti iš pusiausvyros jo savigydos galias. Tai pamatas ieškant negalavimų priežasties.

Antrasis – išsami apžiūra. Remiantis apklausa, išoriškai apžiūrimas kūnas, stengiamasi pamatyti bei apčiuopti kuo daugiau požymių. Perėjus per visas sistemas, surinkus visas smulkmenas jos, interpretacijos būdu, sujungiamos į bendrą vaizdą.

Trečias – kraujo tyrimas. Kraujo laše išties slypi daug informacijos, tai tyrimas, kurį dažnai skiria ir tradiciniai medikai, tik endobiogenikos specialistai domisi ne tuo, ar tam tikri rodmenys atitinka nustatytas normas, bet tų rodmenų tarpusavio santykiais. Pasitelkus keliolika rodiklių matematinio algoritmo pagalba išvedami tam tikri indeksai, kurie ir parodo sistemų veiklą bei galimus sutrikimus. Diagnozuojant svarbūs visi trys etapai, o įvertinus konkretų pacientą jam pritaikomas ir personalizuotas gydimo metodas, kurio tikslas spręsti problemą subalansuojant organizmo sistemą kaip visumą. Net ir autoimuninių ar onkologinių ligų atveju galima pagerinti bendrą organizmo foną, kad pasekmės būtų lengvesnės.

 

Tai koncepcija, tinkanti visų sveikatos sutrikimų gydymui ir kuri, tikiu, padės spręsti ne vieną „Sveikatos salos” klientų problemą, žvelgiant į ją dar individualiau. Mano patirtis rodo, kad net fizinius, su raumenų balansu, susijusius negalavimus provokuoja pakitimai kitose organizmo sistemose (kaip ir skausmas nugaroje ne visada reiškia, kad problema stubure), pavyzdžiui, mūsų raumenys yra priklausomi nuo nervinės sistemos, o pastaroji nuo endokrininės – tai tarpusavyje tampriai susijusi grandinė. Stresas veikia raumenis, jie apie pokyčius signalizuoja skausmu, tačiau vien raumenų atpalaidavimo nepakanka, jis duoda tik trumpalaikį rezultatą, nes giluminės priežastys liks nepastebėtos. Tad net ir į raumenų įtampą, skausmą endobiogenika rekomenduoja žvelgti dar plačiau, arba tiksliau, dar giliau. Mano tikslas dirbant su „Sveikatos salos” klientais – pamatyti daugiau, nei leidžia tradiciniai metodai, pažinti pacientą ir tik tada siūlyti sprendimus.

 

Registruokitės individualizuotos medicinos konsultacijai Kaune jau dabar:

Tel. +370 645 599 33

El. paštu info@sveikatossala.lt 

Komentavimo galimybė uždaryta.
Susisiekite su mumis!