DUK: Ką signalizuoja rankų ir kojų tirpimas?

Atsako stuburo ir sveikatingumo centro „Sveikatos sala” kineziterapeutė Ieva Adomėnienė

Tikrai ne iš vieno kliento girdžiu nusiskundimų apie tirpstančias kojas, rankas arba šių galūnių dalis. Nejautrios, lyg apmirusios, badomos adatėlių ar lydimos keisto jausmo lyg bėgiotų skruzdėlės – taip dažniausiai apibūdinami pojūčiai, siejami su tirpimu. Ką signalizuoja rankų ir kojų tirpimas? Tai labai svarbūs signalai apie nuolat dirginamas jutiminių nervų skaidulas.

Neretai tokius pat simptomus patiriame ilgėliau prispaudę ranką ar koją, nepatogiai pasėdėję. Skirtumas tik tas, kad kūno padėties išprovokuotas tirpimas – vienkartinis, jis praeina ir nesikartoja. Sunerimti reikėtų, jei dirbant sėdimą darbą po kelių valandų ima tirpti kojos, rankos ar pirštai, tai reiškia, kad pavargus raumenims padidėjo spaudimas į stuburą. Jei rankų ir kojų tirpimas dažnas reiškinys – gali būti, kad jau turite pokyčių tarpslanksteliniuose diskuose, pavyzdžiui, išsigaubimų, vadinamų prolabacijomis.

Norėčiau paneigti ir keletą su tirpimu susijusių mitų…

Ne vienas mano, kad tirpimas nėra rimtas signalas, neva nieko neskauda, tai ir problema neverta dėmesio. Tirpimas tikrai yra lygiavertis skausmui signalas, siunčiamas tam, kad susirūpintumėte sveikata ir pasirodytumėte specialistui, nes jutiminių skaidulų dirginimas gali pasireikšti ir tirpimu, ir skausmu.

Taip pat yra manančių, kad tirpimo jausmas atsiranda dėl kraujotakos sutrikdymo. Tai netiesa, nes apie kraujotakos sutrikimus signalizuotų odos spalvos pokyčiai, galūnės mėlynuotų.

Neretas atvejis, kai tirpimą žmonės bando „išprašyti” masažuodami tirpstančią galūnę, tačiau taip nepašalinama to tirpimo priežastis, o bandoma sumažinti pasekmė. Tirpstanti kūno dalis mums, kineziterapeutams, gana aiškiai signalizuoja, kur ieškoti priežasčių, iš kurio stuburo segmento tas nervų dirginimas prasideda: jei tirpsta rankos ar jų pirštai – signalas dažniausiai atkeliauja iš kaklinės stuburo dalies, o jei nemalonūs pojūčiai kojose – problema neretai slepiasi juosmeninėje stuburo dalyje.

Komentavimo galimybė uždaryta.
Susisiekite su mumis!