DUK: Kas yra osteochondrozė ir kaip ją kontroliuoti?

Į klausimą, kas yra osteochondrozė, kas ją provokuoja ir kokios priemonės padeda palengvinti jos simptomus, atsako „Sveikatos salos” vadovė kineziterapeutė Ieva Adomėnienė.

Osteochondrozės terminu apibūdinami kauluose ir kremzlėse vykstantys degeneraciniai (artroziniai dilimo, nykimo) procesai, o stuburo osteochondrozė – turbūt, viena dažniausiai diagnozuojamų nugaros skausmo priežasčių. Kaip žinia, tarpslanksteliniai diskai – tai kremzlinės pagalvėlės, skiriančios vieną stuburo slankstelį nuo kito. Dėl įvairių priežasčių, viena jų – amžius, ima mažėti tarpslankstelinių diskų elastingumas, kremzlė dėvisi greičiau, nei spėja atsinaujinti, diskai plokštėja, tarpai tarp slankstelių tampa mažesni. Kai kauliniai slankstelių paviršiai ima liestis ar net trintis vienas į kitą, išprovokuojami uždegiminiai procesai, ima kamuoti chroniškas skausmas.

Viena iš osteochondrozės ir tarpslankstelinių diskų nusidėvėjimo priežasčių – natūralūs senėjimo procesai. Tačiau jaunėjantys pacientai įrodo, kad osteochondrozę galima išprovokuoti ir nesulaukus senatvės savęs netausojančiu elgesiu, nepilnaverte mityba, ilgalaikiu stresu, tam įtakos turi ir nutukimas, įvairios traumos bei ligos, pažeidžiančios sąnarių ir kremzlių struktūrą.

Jei nuolat jaučiate varginantį skausmą ar diskomfortą sprando, kaklo, nugaros ar juosmens srityse, o stuburas „sustingęs”, praradęs lankstumą, judesių amplitudę, nedelskite ir kreipkitės į specialistus, nes osteochondrozę galima kontroliuoti ir išvengti jos keliamo nugaros skausmo.

Veiksmingiausia priemonė – raumenyno stiprinimas. Čia svarbus reguliarumas, specialūs pratimai ir jų atlikimo technika – tad kineziterapeuto prežiūra, bent jau pradžioje – būtina. Labai svarbu įvertinti ir laikyseną bei laikytis buitinės ergonomikos rekomendacijų. Taip pat reikėtų vengti stipriai stuburą bei sąnarius apkraunančių veiklų (intensyvus sportas, sunkus fizinis darbas, ilgas nepertraukiamas sėdėjimas).

Komentavimo galimybė uždaryta.
Susisiekite su mumis!