Kai galvos skausmo kaltininkai – kaklas ir pečiai

Galvos skausmą gali sukelti daugybė priežasčių, viena jų – įsitempę kaklo ir pečių juostos raumenys. Kada gi jie pervargsta? Dažniausiai, kai netaisyklingai sėdime ar stovime, ypač kai ilgai dirbame palinkę, nuleidę galvą prie kompiuterio, planšetės ar telefono. Į priekį palenkta galva tampa svertu, didele našta kaklui ir pečių juostai. Raumenys, norėdami išlaikyti pasunkėjusią galvą, dirba be atvangos, nors dažnai tam nėra tinkamai paruošti, ir tampa kieti, įsitempę, spazmuoti.

Pervargintuose raumenyse gali susiformuoti trigeriniai taškai – apčiuopiami skausmingi sukietėjimai. Tai sukibusios, sustingusios, elastingumą praradusios raumenų skaidulos, nebegalinčios atlikti savo funkcijos – išsitempti ir susitraukti. Iš šio skausmingo trigerinio taško skausmas gali plisti į galvą.

Kita galvos skausmo atsiradimo schema susijusi su sutrikdyta kraujagyslių bei nervų funkcija. Mūsų kaklas – savotiška autostrada, kuria kraujagyslėmis svarbioms galvos sistemoms tiekiamas deguonis bei maisto medžiagos. Kai kaklo raumenys įstempę ir spazmuoti, kartu spazmuojamos ir kraujagyslės bei nervai, o tai reiškia – mažiau deguonies ir svarbių medžiagų labai svarbiai mūsų kūno daliai bei sutrikdytą inervaciją. Pasekmė – galvos skausmas, svaigimas, nuovargis, mieguistumas.

Raumenų spazmų išprovokuotas galvos skausmas dažnai jaučiamas karp veržimas, smaugimas, lyg kas šaliku tvirtai apvyniotų ir spaustų galvą ar kaklą. Skausmą galime jausti ir abiejose galvos pusėse, ir vienoje, o kartais tik akies zonoje, smilkinyje, žandikaulyje.

 

Kaip sau padėti?

1. Kasdienė ergonomika

Stebėkite savo laikyseną, kontroliuokite galvos padėtį, neleiskite jai išvažiuoti į priekį, o pečiams kilti į viršų. Jei dažnai skauda galvą – veskite dienoraštį ir fiksuokite, ką ir kiek laiko veikėte, sėdėjote, dirbote, kad suskaudus galvai galėtumėte pabandyti rasti tai provokuojančius veiksnius.

Jei galvą skauda vos pakilus ryte iš lovos – keiskite miegojimo poziciją, venkite miego ant pilvo, pasirinkite tinkamo dydžio pagalvę, kad miegant kaklas nekabotų be atramos.

2. Minutės pertraukėlės

Dirbate sėdimą darbą prie kompiuterio? Kas 40 min. darykite pertraukėles. Jau vien tik atsistodami išsijudinsite iš statiškos pozicijos, o po pertraukėlės automatiškai stengsitės atsisėsti taisyklingai.

3. Mini mankšta

Atsistokite ir prasukite pečius pirmyn ir atgal. Taip pagerinsite kraujotaką. Nesusikaustykite, sukite atsipalaidavę ir jauskite, kaip išjudinate mentis.

Pečiai nuleisti, galva tiesi – ją švelniai veskite atgal, jauskite kaip po smakru susiformuoja pagurklis, palaikykite kelias sekundes ir grąžinkite atgal.

Pamasažuokite – kaklo šonus bei pečius švelniai pamaigykite sukamaisiais judesiais.

4. Mokykitės atsipalaiduoti

Pečių raumenys jautrūs emocijoms, o jas nuraminti padeda lėtas gilus kvėpavimas. Lėtai įkvėpkite per 5-6 sekundes per nosį, lėtai iškvėpkite per burną. Taip kvėpuokite minutę-dvi.

5. Stiprinkite raumenis

Stiprinkite mentes stabilizuojančius raumenis, jie neleis pečiams kilti. Taip pat tvirtinkite giliuosius kaklo raumenis, neleisiančius galvai išvažiuoti į priekį. Reikėtų nepamiršti ir tempimų, kad raumenys būtų elastingi ir galėtų atsipalaiduoti. Jei nežinote, kaip ir kokius raumenis stiprinti – kreipkitės į kineziterapeutą. Ir nepamirškite – sportas ne tik stiprina raumenis, bet ir įjungia mechanizmą, gaminantį endorfinus, padedančius paleisti stresą ir atsipalaiduoti.

6. Ieškokite profesionalios pagalbos

Svarbu suprasti, kad raumenų įtampa – tik viena iš daugelio galvos skausmo priežasčių ir jei jis vis kartojasi ir kartojasi, o rekomendacijos jo nelengvina, reikėtų kreiptis į gydytoją.

Komentavimo galimybė uždaryta.
Susisiekite su mumis!