Kineziterapija – geriausia priemonė skausmo profilaktikai

Kineziterapeute dirbu jau 12 metų ir per visus šiuos metus esu sulaukusi vos keleto klientų, kurie kreipėsi į mane ne norėdami atsikratyti nugaros skausmo, o jo išvengti, užbėgti jam už akių. Tokiems atvejams suskaičiuoti pakaktų dviejų rankų pirštų. O gaila, nes tą 99,9 procentą klientų, kuriuos kreiptis pagalbos privertė skausmas, galima buvo ženkliai sumažinti. Patirtis rodo, kad geriausias motyvatorius keisti gyvenimo būdą, deja, yra skausmas, o aš norėčiau, kad juo taptų atsakomybė bei noras sveikiems ir judriems gyventi iki gilios senatvės. Todėl ir nenustosiu kartoti – lankytis pas kineziterapeutą reikia nuo vaikystės bent kartą per metus. Kodėl?

Visų pirma, dėl galimybės pastebėti būsimą ar tik besiformuojančią problemą jai dar nespėjus įsisenėti ir pranešti apie save skausmu. Nelaukite problemos, nes prevencija bei profilkatika yra pigesnė ir efektyvesnė. Kineziterapeutai dirba su judamuoju atramos aparatu ir gali pastebėti net nedidelius raumenyno disbalansus bei judesių amplitudžių skirtumus kai jums dar nieko neskauda. Pokyčiai kūne vyksta ilgai, tad ilgai gali ir neskaudėti, nes kūnas prisitaiko prie neteisingos laikysenos, ilgainiui ją užfsiksuodamas kaip normą. Tokią įsisenėjusią problemą išspręsti jau reikia reguliaraus 5-7 mėnesių darbo, kai pastebėta pradžioje ji būtų eliminuojama kur kas greičiau ir paprastesnėmis priemonėmis.

Kaip ir odontologai, reguliarių apžiūrų metu, mes siekiame pakitimus aptikti ankstyvojoje stadijoje, kol jų gydymas nereikalauja didelių pastangų. Mūsų patikrinimas susideda iš apžiūros ir apčiuopos. Pirmiausia įvertiname žmogų vizualiai, stebime, ar jis neturi akivaizdžių asimetrijų, laikysenos pokyčių, nustatome laikysenos tipą. Apčiuopos būdu vertiname raumenų tonusą, jų ir sąnarių būklę, pamatuojame judesių amplitudes, lyginame vieną kūno pusę su kita. Norėdami tiksliau įvertinti raumenų būklę naudojame elektrodiagnostiką. Taip pat laikyseną visada užfiksuojame fotografijoje, kad galėtume palyginti pokyčius kito apsilankymo metu. Po detalaus įvertinimo, be abejo, seka rekomendacijos, o mūsų skiriamas „vaistas” problemai spręsti – specialiai parinkti pratimai. Ir, deja, čia turėčiau priminti – net ir reguliarūs apsilankymai pas kineziterapeutą bus nieko verti, jei tų rekomendacijų nebus laikomasi. Deja, negaliu pratimo išrašyti kita forma, jį reikės daryti pačiam žmogui, nes raumenį ir kūną pastiprinti gali tik jis pats.

Žinau, kaip sunku žmonėms reguliarius apsilankymus pas specialistus, net ir žinant jų naudą, įtraukti į svarbiausių darbų sąrašą, bet tikiu, kad kažkada tai taps norma. Tačiau keletą situacijų, kai kineziterapeuto apžiūra ir konsultacija ypatingai reikšminga ir svarbi, norėčiau išskirti ir paminėti atskirai.

Visiems be išimties rekomenduoju į kineziterapeuto konsultaciją atvesti vaikus prieš pirmąją klasę. Šio mažo žmogaus laukia ryškus pokytis, kai iš aktyvesnio bus pereinama į sėslesnį gyvenimo būdą. Laukia ne tik naujas režimas, bet ir daugiau sėdėjimo. Anksti pastebėtus besiformuojančius netaisyklingos laikysenos įpročius ištaisyti daug lengviau nei įsisenėjusias deformacijas, tad konsultacijos metu įvertiname vaiko būklę ir ją užfiksuojame. Jei viskas gerai – supažindiname su sėdėjimo ergonomika, padėsiančia išvengti laikysenos asimetrijos ir laukiame kitais metais. O jei jau pastebime laikysenos pakitimų, rekomenduojame specialią mankštą ir tokį vaiką stebime kas kelis mėnesius.

Taip pat norėčiau išskirti nėštumo periodą. Šiuo laikotarpiu moterims fizinis aktyvumas yra būtinas, tačiau fizine veikla reikėtų užsiimti su specialisto priežiūra.

Pasitarti su kineziterapeutu bei įsivertinti savo raumenų būklę reikėtų ir prieš pradedant sportuoti, ypač jei iki tol nebuvote fiziškai aktyvūs. Kiekvienai fizinei veiklai kūną reikia paruošti. Noras judėti sveikintinas, tačiau jei propagavote sėslesnį gyvenimo būdą, o jums ne dvidešimt, bandymas šiandien pradėti bėgioti, greičiausiai, dovanos ne gerą nuotaiką, o didelę traumų tikimybę, sąnarių, raiščių problemas, skaudančią nugarą ir pasibaigusią motyvaciją pradėti daugiau judėti. Apsilankę pas kineziterapeutą sužinosite, ar jūsų kūne nesiformuoja raumenų asimetrijos, ar turite nusilpusių bei persitempusių raumenų, ar tolygios apkrovos tenka jūsų sąnariams, kokios sritys gaus daug krūvio sportuojant, o kurios mažiau, kur yra didžiausi rizikos taškai. Kineziterapeutas įvertins, kokiam krūviui šiuo metu esate pasirengę, padės pasiruošti ir patars, ką stiprinti, o ką atpalaiduoti tempimo pratimais, kokių judesių vengti.

Nors mus, kineziterapeutus, žmonės mato kaip nugaros skausmo gydytojus, aš norėčiau būti visada šalia esančiu konsultantu, padedančiu parengti kūną įvairioms veikloms bei mentoriumi, motyvuojančiu gyventi taip, kad kūnas kuo ilgiau tarnautų nejausdamas nemalonių padarinių ir skausmo. Ir jei išankstinės rekomendacijos vis dar neįtikina, galbūt įtikins faktas, kad vaduotis iš skausmo kur kas brangiau, nei kasmet atvykti į profilaktinę kineziterapeuto konsultaciją.

Komentavimo galimybė uždaryta.
Susisiekite su mumis!