Raumenų atminties kodavimas

Šios temos analizę gal ir būtų galima palikti siauram specialistų ratui, tačiau man, kasdien mokančiai žmones teisingos judesių atlikimo technikos, vis bandančiai įdiegti taisyklingos laikysenos pagrindus, svarbu paaiškinti raumenų atminties svarbą. Tad šį tekstą skiriu visiems, nuolat klausiantiems, kodėl tuos pratimus reikai daryti taip preciziškai taisyklingai, kodėl reikia koreguoti nusistovėjusius kasdieninius judesius, kodėl „Sveikatos salos” kineziterapeutai tokie reiklūs net ir smulkiausioms detalėms ir atidūs net mažiausiam nuklydimui.

Visų pirma, gera žinia –  mūsų raumenų atmintis yra labai lanksti – įrašėte tam tikrą judesį ar judesių komplektą, laikyseną ir toliau jau judate automatiškai. Geroji žinai ta, kad jei smegenyse užsikodavo, t.y., įsirašė neteisingas, ilgainiui žalos pridarantis judesio modelis – jį galima perrašyti. Tiesą sakant, mes tai ir darome kasdien su jumis susitikę sporto salėje.

Yra ir ne tokia džiuginanti žinia – taip užkoduoti raumenis, kad daugiau niekada nebereikėtų sportuoti, o jie visada veiktų harmoningai, balanse, deja, nepavyks… Mūsų kūnai sutverti judėjimui ir to nereikėtų pamiršti niekam, net ir šiandien kuo puikiausiai besijaučiantiems. Judėti ir sportuoti reikia visiems ir tai daryti būtina taisyklingai.

O dabar šiek tiek detaliau pažvelkime į tai, kas yra ta raumenų atmintis ir kaip ji veikia mūsų judesius bei laikyseną.

Raumenų atmintis skirstoma į dvi kategorijas

Pirmoji susijusi su gebėjimu priimti ir įsisavinti informaciją, padedanti mums neužmiršti konkrečių judesių ar jų kombinacijų. Visa, su sklandžiu judėjimu susijusi, informacija saugoma ne raumenyse, bet galvos smegenyse, o dar konkrečiau, smegenėlėse, atsakingose už judesių koordinaciją. Kai pirmą kartą mokotės kokio nors judesio, veiksmo ar pratimo – smegenys naudoja labai daug resursų tam judesiui prisiminti, išmokti ir „įsirašyti”. Ilgainiui nuolat kartojamą judesį tampa vis lengviau atlikti, kol pasiekiame stadiją, kai galime apie jį nebegalvoti, o daryti automatiškai, natūraliai. Puikus pavyzdys – mokymasis šokti, kiek pastangų pradžioje reikia norint nesumaišyti žingsnių sekos, judesio trajektorijos, o vėliau visa tai tampa sklandžiu judėjimu nieko nebegalvojant ir žingsnelių nebeskaičiuojant. Kai informacija smegenims tampa žinoma, nebereikia galvoti, vadinasi ir smegenys nebenaudoja tiek daug energijos. Būtent toks yra ir mūsų tikslas – padėti jums įrašyti taisyklingos laikysenos ir taisyklingų kasdienių judesių modelį, kad nebegalvodami, natūraliai tūptumėte, keltumėte daiktus, keltumėtės iš lovos ir pan.

Antroji raumenų atminties kategorija susijusi su raumens funkcijos išlaikymu ir ji mūsų žvilgsnius jau kreipia į raumeninio audinio ląsteles. Šios ląstelės yra daugiabranduolės, turinčios ne vieną branduolį ir dar gebančios juos dauginti. Čia ir slypi raumenų atminties esmė, o kalbant labai paprastai, galima sakyti, kad raumenys prisimena tuos laikus, kai jūs sportavote ir jų masė buvo didesnė. Nepamiršta to jie net ir jums apleidus treniruotes, o pirmai progai pasitaikius, t. y., jums grįžus į sporto salę, raumenys kur kas greičiau vėl pasiekia savo geriausią formą. Kaip visa tai vyksta? Kai tik jūs pradedate treniruotis, nors niekada anksčiau to nedarėte, branduolėlių, atsakingų už baltymų sintezę, ląstelėje ima daugėti. Ir pati raumeninė ląstelė plečiasi, hipertrofuoja, kartu didėja viso raumens masė. Nustojus treniruotis ląstelė susitraukia, tačiau branduoliai neišnyksta. Tad po kurio laiko vėl ėmus treniruotis, raumeninė ląstelė gana greitai padidėja, o jūs greičiau galite pasiekti prieš tai buvusį lygį, svarbu tik užtikrinti sklandžią baltymų sintezę ir raumens regeneracijai būtinas maisto medžiagas. Tad išvada labai aiški – treniruotas asmuo, ėmus taikyti jam fizinį krūvį, greičiau pasiekia rezultatų, nei asmuo prieš tai niekada nesitreniravęs.

Tad nors raumenys nelaiko savyje informacijos, atsakomybę už jos saugojimą perdavę galvos smegenims, nuosekliai ir reguliariai treniruodamiesi jūs galite išlavinti raumenų masę, jų funkciją ir tai padės gyventi kokybišką gyvenimą be skausmo. Tik svarbu, kad nuoseklumą sporto salėje lydėtų ir sveiki bei taisyklingi judesiai.

Komentavimo galimybė uždaryta.
Susisiekite su mumis!