Kodėl reikia treniruoti ir pėdų skliauto raumenis

Nuotraukoje: Aleksandra Danilevičienė

Pėdos nešioja nemenką naštą ir atlieka itin svarbias funkcijas. Sudėtingas jų „mechanizmas” iš kaulų, sąnarių, fascijos, raumenų ir raiščių turi būti sveikas ir tvirtas, tik tada jis veiks nepriekaištingai. Apie tai, kas apsunkina sklandų mūsų pėdų darbą ir kaip užbėgti problemoms už akių, pasakoja stuburo ir sveikatingumo centro „Sveikatos sala” kineziterapeutė Aleksandra Danilevičienė.

Pėdos anatomija tik dar kartą įrodo, kokie sudėtingi ir tobuli mechanizmai yra mūsų kūnai. Toje nedidelėje kūno vietoje yra 26 kaulai išsidėstę taip, kad sudarytų 3 pėdos skliautus, reikalingus svoriui ir atraminei funkcijai palaikyti. Taip pat – 5 eilės sąnarių, sudarančių 5 grandžių šarnyrų sistemą, kad mūsų judesiai būtų plastiški ir gracingi, kad galėtume negalvodami išlaikyti balansą, nenugriuvę pasisukti, pasileknti. Pėdos struktūrą padeda palaikyti raiščiai, fascija sujungia raumenis ir odą palaikydama pėdos formą. Na, o judinti pėdą padeda raumenynas, ir ne tik esantis pėdoje, bet ir prie pėdos kaulų prisijungę blauzdų raumenys. Visa tai veikia kartu, kad atliktų atraminę, balansinę ir amortizacinę funkcijas.

Viskas puiku, jei pėda dirba sklandžiai. O dirbti sklandžiai ji gali tik tada, jei ja tinkamai rūpinamasi. Deja, tenka pripažinti, kad nemažai suaugusių žmonių turi nusiplusį pėdų raumenyną, kas išprovokuoja plokščiapadystę ir skausmus pėdų srityje. Pagridninės priežastys tikrai visiems girdėtos: netinkama avalynė, didelės fizinės perkrovos (antsvoris, nėštumas), sutrikusi įnervacija, stovimas darbas, mažas fizinis aktyvumas.

Visą dieną avime batus, tad jie pėdoms labai svarbūs! Venkite siaurų batų suspaudžiančių pėdą, taip pat batų su minkštais, plonais padais be jokios pakulnės. Aukštakulniai (aukštesni nei 5 cm) – tikri pėdų žudikai, išprovokuojantys ne tik didžiojo pėdos piršto deformacijas, plokščiapadystę, bet ir Achilo sausgyslės sutrumpėjimą, blauzdų raumenų spazmus. Jei galvojate, kad geriausias sprendimas – dažniau vaikščioti basomis, žinokite, kad ši taisyklė galioja ne visada. Vaikščiokite žole, smėliu ir kitais nelygiais paviršiais, bet namie geriau avėkite patogias ortopedines šlepetes. Ilgai vaikštant basomi lygiu paviršiumi pėdos raumenys taip pat ima silpti. Kaip sėdėjimas susijęs su pėdų skliauto raumenų nusilpimu? Ilgai sėdint silpsta dubens dugno raumenys, o jie turi įtakos pėdoms, nes juos jungia tuo pačiu nerviniu pluoštu keliaujanti įnervacija. Pėdas vargina ir skliauto raumenų pertempimas. Per didelis krūvis, nuolatinis pasistiebimas (vėlgi aukštakulniai, didelis fizinis krūvis būdingas baleto šokėjams) provokuoja raumenų įtampą. Tokiu atveju būtina raumenis atpalaiduojanti fizioterapija ir specialūs pratimai.

Kaip žinia, raumuo pasiduoda poveikiui – silpnus raumenis galima sustiprinti, įsitempusius atpalaiduoti, svarbu tik parinkti tinkamas priemones. Viena jų – pėdų masažas. Paimkite dygliuotą masažinį kamuoliuką ir sėdėdami spauskite jį pėda bei ridenkite nuo pirštų link kulno. Pamasažuokite skersinį pėdos skliautą – kulną padėkite ant žemės ir kamuoliuką judinkite nuo didžiojo piršto link mažojo. Skausmingi taškai signalizuos apie įsitempusius raumenis – juos masažuokite švelniai atpalaiduodami trigerinius taškus. Jei skausmas nemažėja, pėdos tirpsta, tinsta ar skausmas uždegiminės kilmės – savimasažo nedarykite. Puiki mankšta pėdoms – nykščių spaudimas į žemę ir atkėlimas, ėjimas pirštais (pakėlus pirštus juos pariesti ir pavaikščioti), daiktų pakėlimas pėda. Jei treniruojatės salėje, į treniruočių programą vertėtų integruoti ir keletą judesių pėdoms, taip mankšta taps dar efektyvesnė.

Patirtis rodo, kad skausmas pėdose neretai būna ir pakitimų stubure pasekmė. Užspaustos nervinės šaknelės stuburo juosmeninėje dalyje sutrikdo nervinio impulso perdavimą į pėdas ir išprovokuoja skausmus, tirpimą, uždegimus. Žinoma, skausmą neretai gali kelti ir tiesiog įsitempusi fascija (skauda kulną), Achilo sausgyslės sutrumpėjimas (skauda ties kulkšnimi), pirštų ir padikaulio pagalvėlės deformacija (skauda nykštį). Visais šiais atvejais būtinas viso kūno biomechanikos įvertinimas, „Sveikatos saloje” nuo to ir pradedame kiekveną pažintį su klientu. Ši specialisto konsultacija leidžia individualiai parinkti pačias efektyviausias problemos sprendimo priemones: fizioterapiją, pratimus, vidpadžius, antpirščius, tarpupirščių skėtiklius ir pan.

Komentavimo galimybė uždaryta.
Susisiekite su mumis!